ساز نی چیست؟

ساز نی از سازهای بادی و کهن ایرانی می باشد و در دسته سازهای بدون زبانه قرار می گیرد. ساز نی قابل کوک نمی باشد و نوازنده از آن جهت همنوازی ها و همچنین تکنوازی ها از نی های مختلف استفاده می کند. نی از 5 سوراخ در جلوی نی، و 1 سوراخ در پشت آن ساخته می شود که با انگشتان دوم و چهارم یک دست و توسط انگشتان اول تا چهارم دست دیگر نوازده، این سوراخ ها پوشیده شده و نی نواخته می شود.

ساز عرفانی نی

ساز نی از معدود سازهای عرفانی و بسیار قدیمی ایرانی بوده که امروزه به صورت های گوناگون از جمله تک نوازی، گروه نوازی نواخته می شود. نی با وجود سادگی در ساختاری که دارد جزء اصلی ترین ساز ها برای ارکستر می باشد. نی نوازی یکی از راه های بیان احساس به صورت نغمه های عرفانی است. نوازنده نی، احساسات اندوه، شادی و درد خود را با نواختن نی نشان می دهد. به عقیده عارفان، نی متعلق به این دنیای مادی نبوده و با اینکه این ساز ساده می باشد ولی می تواند دل های افراد را به هم وصل کند و همچنین اندوه و شادی را با عشق و عرفان با هم پیوند بزند. جهت بیان معنویات مثنوی مولانا، نی بهترین گزینه می باشد.

ساختار ساز نی
ساختار ساز نی

انواع دف

کاملترین نوع ساز نی، هفت بند بوده که در موسیقی ایرانی ثبت شده است. نی هفت بند در جهان به اسم نی ایرانی شناخته شده بوده و برای آن نت نوشته می شود. ساز نی هفت بند از لحاظ وسعت صدا در بین تمامی سازهای بادی، بهترین است. در موسیقی سنتی ایرانی هروقت سخنی از نی به میان آید، منظور نی هفت بند است. نی کهن ترین ساز بادی ایران بوده که در انواع مختلف زیر ساخته می شود :

  • نی کرنا (کرنای خراسانی و فارس)
  • نی سرنا (کوتاه , متوسط و بلند)
  • نی بالابان و شمشال
  • نی انبان
این مطلب را هم ببینید
راهنمای خرید دف

ساختار ساز نی

ساز نی از گیاه نی ساخته شده و به صورتی نی را برش می دهند که از سر تا ته آن 7 بند تشکیل شود. قطر نی ها متفاوت بودی که بین 1.5 الی 3 سانتیمتر می باشد. همچنین طول انواع نی بین 30 الی 70 سانتیمتر متغیر می باشد. ساز نی از نوع بی زبانه می باشد. هوا از طریق باد نفس نوازنده به داخل ساز دمیده شده و حجم بیشتر این هوا از طریق اولین سوراخ خارج می گردد. نوازنده با باز و بسته کردن این سوراخ ها و ایجاد ارتعاش در هوا، صدای زیر و بم را می سازد.

در موسیقی هفت صدای اصلی و نت وجود دارد که شامل : do – re – mi – fa – so – la – ti) ) می باشد که طبق وسعت صدای ساز های مختلف این نت ها نواخته می شوند. نی یه ساز ساده ولی با ساختاری پیچیده است که صورت کلی دارای شش صدا بوده که نوازندگان از 3 صدای آن بیشتر استفاده می کنند.

نی نوازی عرفانی
نی نوازی عرفانی

نی نوازی

بصورت کلی نی بین دو دندان نیش جای گرفته و نوازنده با گرد کردن زبان در پشت آن و دمیدن، اقدام به نواختن نی می نماید. سخت ترین بخش نواختن نی، به صدا در آوردن نی بوده و انگشت گذاری آن سهل است. نوازنده های حرفه ای دف با تکنیک خاصی، در زمان نواختن هوا را از بینی به ریه منتقل کرده و بعد به لپ ها انتقال می دهند و در آنجا هوا را ذخیره می نمایند.

برچسب‌ها:, ,

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button